Svenska sportklubbar med kända spelare

Sverige är ett otroligt framgångsrikt idrottsland. Teoretiskt sett borde det inte vara möjligt att ett land med så liten befolkning lyckas få fram så många duktiga idrottskvinnor och idrottsmän. Det finns flera troliga orsaker till det svenska idrottsundret. En av dem är att Sverige satsar mångmiljonbelopp på idrott, bland annat genom Sveriges Olympiska Kommitté. Det här har gjort att personer lättare kan satsa på sin idrott men även underlättat att bygga fina anläggningar och betala duktiga tränare. Den enskilt största faktorn som nämns är dock sportklubbarna. Där finns tiotusentals personer som jobbar ideellt för att stötta idrotten i Sverige. Flera klubbar har fått fram riktigt stora världsstjärnor som vi alla känner till, och många klubbar har lyckats mer än en gång.

Fotboll är en av Sveriges största idrotter och här har många klubbar lyckats få fram kända spelare. Helsingborgs IF har gjort bedriften att minst två gånger fått fram riktigt stora namn. Henrik Larsson anses vara en av Sveriges bästa spelare genom tiderna. Under 1992 till 1993 spelade han i klubben innan det bar av till Nederländerna och klubben Feyenoord. Sveriges bästa spelare just nu är även han “HIF:are”, Andreas “Granen” Granqvist. Han vann Guldbollen 2018, bland annat för sina insatser i landslaget. Sveriges herrfotbollslandslag tog sig ända till kvartsfinal i VM 2018, mycket tack vare Granen. HIF har för det mesta spelat i Allsvenskan även om laget haft perioder när de åkt ut. Dock har de alltid tagit sig tillbaka.

Fler klubbar med stora stjärnor

Sverige har mängder med hockeystjärnor att välja bland. Vi har varit på topp inom denna idrott i massor med år och vår egen liga håller väldigt hög kvalitet. Men vilken klubb har lyckats få fram den största stjärnan? Det beror förstås på vem du frågar, men Peter “Foppa” Forsberg har valts in i NHL:s Hall of Fame. Tillsammans med sina insatser för det svenska landslaget (visst minns du målet som blev ett frimärke?) har NHL-spelet gjort honom till en odödlig legend. Moderklubben, norrländska MODO Hockey som spelar i Elitserien, är också den främsta europeiska klubben enligt rankning som branschtidningen the Hockey News har gjort. Foppa ingår såklart i drömtruppen, tillsammans med bland andra Henrik och Daniel Sedin.

Även friidrott är en stor idrott i Sverige och flera sportklubbar har fått fram stora stjärnor som lyckats vinna både VM och OS. Kajsa Bergkvist är en av de största stjärnorna genom tiderna och har fortfarande rekordet i höjdhoppning inomhus, 2,08 meter tog hon sig över på en gala i Tyskland. Bergkvist har vunnit VM och även blivit belönad med Svenska Dagbladets bragdguld. Bergkvist inledde karriären i Turebergs FK, en klubb som alltid finns med och kämpar om titeln som årets bästa friidrottsklubb. Klubben fortsätter även idag att växa och satsar stort på att få fram nya talanger som kan ge samma uppmärksamhet till klubben som Kajsa Bergkvist en gång gjorde när hon var som bäst.

Klubbar med stora stjärnor inom skidåkning

Om vi säger alpin skidåkning, vem tänker du på då? Chansen är rätt stor att du nämnt Anja Pärson eller Ingemar Stenmark, Sveriges största alpina stjärnor genom tiderna. Faktiskt är de några av våra största stjärnor överlag. De båda har också samma moderklubb, Tärna IK Fjällvinden. Klubben stoltserar med att Tärnaby är Sveriges inofficiella alpina huvudstad, just på grund av att de två gånger om lyckats få fram gigantiska världsstjärnor inom skidåkningen. Men vänta, de har fler. Stig Strand, aktiv samtidigt som Ingemar Stenmark, var även han en duktig skidåkare och vann slalomcupen 1982/1983. En annan välkänd Tärna-åkare är Jens Byggmark, som vunnit bland annat VM-silver under sin karriär som åkare. Inte illa för att vara en liten norrländsk ort.

När det gäller längdåkning har vi även där flera sportklubbar med stora stjärnor. Gunde Svan, som rankas av svenska folket som Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna, tävlade för Dala-Järna. Klubben ligger i Dalarna och Gunde vann 22 svenska mästerskap för klubben. Det blev förstås även många VM- och OS-titlar. Tärendö IK kan vara stolta över att ha hjälpt fram Sveriges nuvarande största stjärna i längdskidåkning, Charlotte Kalla. Hon har tagit guld i både VM och OS, vilket ingen annan kvinna har lyckats med. En annan klubb som kan visa upp en världsstjärna är Umeå IK. Per Elofsson har vunnit 5 VM-medaljer och 1 OS-medalj. Listan över klubbar med stjärnor är som sagt lång i Sverige då landet är mycket framgångsrikt i idrott.

Leave a Comment