Färjestads BK- en anrik hockeyklubb

Färjestad är idag en av Sveriges mest välkända och anrika idrottsföreningar. Klubben bildades 1932 och gick då under namnet Färjestads bollklubb. Idag kallas klubben endast Färjestads BK. På den gamla goda tiden ägnade klubben sig inte åt ishockey utan utövade bland annat bandy, fotboll och andra bollsporter. Ishockey kom in i klubben på allvar först under mitten av 50-talet efter några tidigare försök som tyvärr inte var så framgångsrika. Sedan dess har Färjestad dock etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika ishockeyklubbar. FBK är också det första svenska hockeyklubben som blev helt professionell, det skedde inför säsongen 96/97. Sedan Elitserien, eller Svenska hockeyligan som serien numer kallas, startade säsongen 75/76 är Färjestad ett av endast två lag som spelat samtliga säsonger.

Klubbens devis har under alla år varit: stort hjärta- hårt arbete. Det är något som också visat sig i klubbens många och stora framgångar. Färjestad har blivit svenska mästare nio gånger och vunnit Elitserien åtta gånger. Det är dock inte de enda utmärkelserna – klubben, och dess enskilda spelare, är innehavare av en rad olika utmärkelser och rekord. Färjestad innehar bland annat rekorden för flest spelade matcher, flest vunna matcher och flest gjorda mål i Svenska hockeyligan. FBK-spelaren Håkan Loob är den spelare som gjort allra flest mål, totalt 52 under grundserie och slutspel. Dessutom är FBK den klubb som gjort flest mål och faktiskt också släppt in flest mål under ett slutspel. Dock inte under samma säsong.

Lagets arena

Hockeyklubben Färjestads hemmaarena utgjordes från början av Färjestads ishall. Här spelade FBK från det att anläggningen öppnades 1967 tills dess att den ersattes av en ny arena 2001/2002. Den nya arenan ligger på precis samma plats som den tidigare och kallades först Löfbergs Lila Arena. Kaffemärket har under en längre tid varit Färjestads huvudsakliga sponsor och fick därmed också namnge arenan. Idag har namnet förkortats något och heter endast Löfbergs Arena. Arenan har kapacitet att ta emot totalt 8 500 besökare vid hockeymatcher. Vid andra arrangemang kan siffran utökas till 10 000 personer. Färjestads ishockeyklubb äger själva arenan och driver också verksamheten som förekommer i den – något som de är relativt ensamma om bland Sveriges hockeyklubbar att göra.

Färjestads supportrar är flitiga besökare som vill heja på sitt lag och se dem nå nya framgångar. Publiksiffrorna på FBK:s matcher brukar därför vara mycket högt. Sedan början av 2000-talet har man haft mellan 6 000 – 7 000 besökare i snitt på matcherna. Supportrarna är uppenbart stolta över sitt Färjestad och stöttar dem genom alla matcher. Färjestad har egentligen ingen speciellt uttalad rival som de flesta andra ishockeylag har. Eftersom det inte finns några andra värmländska ishockeylag i samma liga spelar FBK inga egentliga derbyn. Istället för lokalt lokaliserade rivaler har klubben andra lag som det är extra viktigt att besegra, nämligen Djurgården och Frölunda. Det beror på att det är dessa två lag som FBK möt flest gånger i slutspel och finaler.

Kända spelare

Under åren har Färjestad haft flera duktiga och välkända spelare i sitt lag. Flera av dem har varit stora profiler och har också varit framgångsrika i internationellt erkända hockeyligor utomlands, så som till exempel NHL. Sju Färjestadsspelare är invalda i den svenska hockeyns Hall of Fame. Håkan Loob, Thomas Rundqvist, Ulf Sterner, Kjell Glennert, Peter Lindmark, Jörgen Jönsson och Bengt-Åke Gustafsson har alla förtjänat den äran. I taket på lagets hemmaarena Löfbergs Arena hänger tröjor från några av klubbens mest tongivande spelare. Dessa är, till dags dato vill säga: Håkan Loob, Ulf Sterner, Tommy Samuelsson, Mathias Johansson, Thomas Rundqvist, Jörgen Jönsson och Rickard Wallin. Naturligtvis har klubben fostrat många andra talangfulla spelare men de ovan nämnda är troligtvis de mest namnkunniga.

En rad spelare från FBK har också tilldelats prestigefyllda svenska hockeypriser så som Guldhjälmen, Guldpucken, Rinkens Riddare och Skyttetrofén. Under det tidiga 90-talet vann Håkan Loob den senare hela tre år på raken! Många duktiga tränare har också bidragit till klubbens framgångar. Under årens lopp har FBK också haft många duktiga tränare som lotsat laget genom hockeysäsongerna. Flera spelare har också valt att stanna kvar i klubben efter sin aktiva karriär för att istället ta på sig tränarrollen. Det är uppenbart att lagets motto har betalat av och FBK har utan tvekan gjort ett ordentligt och outplånligt avtryck i den svenska hockeyhistorien. Förhoppningsvis fortsätter de att leverera på samma sätt och bjuder de svenska hockeyfansen på fantastiska upplevelser under en lång tid framöver.

Leave a Comment