Malmö FF är en svensk klubb i fotboll. Klubben som egentligen heter Malmö Fotbollsförening bildades den 24 januari 1910 så klubben har hängt med ett bra tag. Att det går bra för klubben går inte att ta miste om med tanke på de 23 segrar som Malmö FF har i Allsvenskan. Första gången de stod som mästare i Allsvenskan var 1944. Sist de stod som svenska mästare var efter säsongen 2017. De har dessutom vunnit Svenska Cupen 14 gånger sedan klubben grundades. Klubbens största tid var under den senare delen av 1940 och 1950-talets början. De tog guld tre gånger i rad under åren 1949, 1950 och 1951. Laget stod som segrare de kommande 49 matcherna.

Lagets andra storhetstid kom lite senare. Det var under 1970-talet som Malmö FF blev svenska mästare fem gånger och fyra svenska Cup-titlar. Ett fotbollslag ser rivaler i alla andra fotbollslag men Malmö FF:s främsta rivaler är IFK Göteborg och Helsingborgs IF. Malmö FF tog SM-guld under 2010, 2013, 2014, 2016 och år 2017. För första gången år 2014 så kvalificerades laget för Champions League. En bedrift som upprepades året därpå. Fotbollsklubben hamnade på fjärde och sista plats i den grupp de tillhörde. Klubbens hemmamatcher sker på Stadion och klubben är medlemmar i Skånes Fotbollsförbund. Den officiella supportföreningen är MFF Support. Malmö FF blev Sveriges rikaste fotbollsklubb år 2011. De hade ett eget kapital på cirka 109 miljoner kronor.

Zatan Ibrahimović och Martin Dahlin

Det är många kända spelare som har spelat för Malmö FF och en av dom är ingen mindre än Zlatan Ibrahimović. Han föddes 1981 och var bara 18 år gammal när han under Roland Anderssons ledning blev en fotbollsstjärna inom Malmö FF. Han blev sedd när han spelade i Allsvenskan 1999 och den 30 oktober gjorde Zlatan sitt allra första mål i Allsvenskan. Laget spelade mot Frölunda och åkte tyvärr ur Allsvenskan. Säsongen därefter gjorde denna talangfulla fotbollsspelare tolv mål i Superettan. Mellan åren 2001 – 2016 så gjorde han 62 mål i svenska fotbollslandslaget. Han anses vara en av de bästa fotbollsspelare genom tiderna och han har vunnit Guldbollen 11 gånger. Det är ett pris som tilldelas till Sveriges bästa fotbollsspelare.

Dan Martin Nataniel Dahlin föddes i Uddevalla i april månad 1968. Under fotbolls-VM år 1994 så var Dahlin en av Sveriges viktigaste fotbollsspelare. Han gjorde då tre assist och fyra mål. Dahlin var dessutom en viktig spelare 1992 då han tillsammans med laget gick hela vägen till semifinal. Dahlin värvades från Lunds BK till Malmö FF då Roy Hodgson var tränare och under året 1988 så blev Martin Dahlin lagets skyttekung och hjälpte sitt lag att vinna SM-guld vilket var en stor dag för Malmö FF. Under fyra års tid spelade Martin Dahlin för Malmö FF innan han värvades till Borussia Mönchengladbach som är en tysk fotbollsklubb. Han blev snart en stor favorit även i Tyskland då han gjorde massor med mål och förde sitt lag framåt.

Eric Larsson och Markus Rosenberg

Eric Larsson är en svensk spelare som har en position som försvarare. Han föddes 1991 och spelade från början för Sundsvall där han spelade inte mindre än 125 ligamatcher. Inför 2018 års säsong så gick Eric Larsson över till Malmö FF. Han började spela fotboll rätt så tidigt. Han var blott sex år gammal. När han var 15 år gammal så gick han från Gävle GIK till Gefle IF och år 2010 så debuterade han i Allsvenskan. I slutet på år 2017 så skrev Eric Larsson kontrakt med Malmö FF och gjorde sitt första mål i laget den 18 februari 2010. Laget vann med 1 – 0 mot Dalkurd FF. Eric Larsson är en viktig spelare i Malmö FF och anses vara en mycket duktig fotbollsspelare.

Markus Rosenberg är en veteran som gjort en hel del mål genom årens gång. Han föddes 1982 och spelar i Malmö FF där han även är lagkapten. Han började tidigt med fotboll. Rosenberg var endast fem år gammal när han började spela i Allsvenskan för just Malmö FF. Han fick smeknamnet Sillen. Fram till dess att han fyllde 16 år så spelade han vänsterback och testade därefter att inta rollen som lagets anfallare. Det hela gick bra och under säsongen år 2000 så gjorde Markus 26 mål. Hans debut i allsvenskan kom när han var 18 år i premiären mot AIK, en match som Malmö vann. Rosenberg hade tänkt att sluta spela under 2018 men har nu bestämt sig för att förlänga sitt kontrakt över säsongen 2019.

Leave a Comment