Sportklubbar i Sverige – en kort historik

Sporten och idrotten i Sverige har en mycket lång historia bakåt. Organiseringen av olika sporter och idrotter genom föreningar, klubbar och sällskap går tillbaka till slutet av 1700-talet. När Uppsala simsällskap bildades redan år 1796, och är än idag världens äldsta organiserade idrottsutövare av simning. För fotbollen skulle det dröja till långt senare innan den första sportklubben med fotbollsspelare organiserades. Enligt arkiven var det Örgryte (IS) som var allra först med att registrerar sig som en fotbollsklubb. Vilket skall ha skett år 1888. Örgrytes (IS) allra första match skall ha spelats mot ett annan fotbollslag vid namn IS Lyckans soldater och laget skall ha varit från samma stad. Idag finns det cirka 3 000 olika fotbollsklubbar i Sverige. Om man räknar in alla spelnivåer av fotbollslag.

En annan viktig idrott som även växte upp vid sidan av fotbollen är svenska bandylag och bandyklubbar. Till en början var bandyspelarna ofta fotbollsspelare på somrarna för att sedan övergå till att spela bandy om vintrarna. Sveriges tidigaste bandylag bildades i Lidköping år 1923, vilket var lagen LIS och IF Heimer. Första riktiga bandymatchen hölls mellan lagen Skara IF och IF Heimer. Skara spelade på hemmaplan och matchen slutade faktiskt oavgjort 2–2. De två lagen kom att mötas igen senare samma år – då vann Skara med 10–1. En jordskredsseger av mått! Idag lever bandyn vidare genom välkända klubblag som Hammarby IF Bandyförening och Sandvikens AIK Bandyförening. Det förstnämnda bandylaget har sin hemma plan mitt på Södermalm i Stockholm, närmare bestämt Zinkensdamm IP.

Handbollsklubbar och bordtennisklubbar i Sverige

Faktum är att handbollen skall ha uppkommit som sport i Danmark, utformad av en överstelöjtnant vid namn Holger Nielsen. Det var han som även kom att ge ut den första regelboken i handboll år 1906. Från Danmark kom handbollen snabbt att bli populär i Sverige. De första svenska handbollsreglerna skrevs 1912 av O.H Wallin. Populariteten med handbollen som idrott kom att växa fram hos Karlskronas och Stockholms flottister. Den första nationella handbollsmatchen kom att stå emellan lagen Stockholmsflottans IF och Göteborgskombination IF. Matchen slutade 10–9 för Göteborg. Idag finns det en rad olika handbollsklubbar och handbollsföreningar i Sverige. Handbollen har inte tappat sin popularitet, mycket tack vare det svenska handbollslaget och dess framgångar. Idag leder klubben IFK Kristianstad handbollsligan.

Bordtennisen i Sverige organiserades tidigt genom det Svenska Bordtennisförbundet, året var 1926. Idag kallas bordtennisen oftast för det mer folkliga ordet pingis och den spelas överallt i detta avlånga land. På skolor, fritidsgårdar, i källare, i gillestugor och på pingisklubbar. Dock har antalet utövare av pingisen som renodlad idrottssport minskat rejält på senare år. Istället spelas pingisen på arrangerade uteställen, på barer eller restauranger – ofta som ett event för vänner, personal eller anställda. Ett sådant exempel är det inofficiella Stockholmsmästerskapet i Rundpingis, vilket har arrangerats 12 år i rad på klubben Ugglan. Pingisen har gått från att ha varit en idrott till att bli mer ett folkligt nöje. Lätt att förstå varför, det är enkelt, roligt och lagom påfrestande för fysiken.

Tennisklubbar och boxningsklubbar

Sveriges äldsta tennisklubb heter idag Särö Lawn Tennisklubb och den bildades redan 1897. En klubb med mycket rika anor och idag har klubben cirka 650 medlemmar, varav omkring 400 av dessa medlemmar är juniorer. Träningen på tennisklubben Särö bedrivs alla dagar i veckan. På tennisklubben tränar allt från nybörjare till karriärsugna proffsspelare inom tennisen. En annan känd tennisklubb är Falkenbergs Tennisklubb. Även denna tennisklubb har anor och bildades redan år 1915. Klubben arrangerar årligen FED Cup och Elite Ladies Open samt en av Sveriges absolut äldsta turnering – Strandbads turneringen. År 2003 blev Falkenbergs Tennisklubb utvald som Sveriges bästa tennisklubb. Klubben arrangerar även tennisläger, sommartennis, juniortennis, veterantennis och olika tävlingar. Kort sagt, det är mycket som händer på Falkenbergs Tennisklubb.

En minst sagt legendarisk sportklubb är IF Linnéa, vilket även varit en riktigt stor idrottsförening och som var med och grundade Svenska Ishockeyförbundet år 1919 samt Svenska Boxningsförbundet. Samma år arrangerade IF Linnéa även de första amatörtävlingarna i svensk boxning. När IF Linnéa var som störst var det 17 olika idrottssektioner på deras klubbprogram! Idag är det framförallt inom friidrotten och boxningen som IF Linnéa fortfarande är en av Sveriges största klubbar. Boxningsklubben IF Linnea ligger på Erstagatan 23 i Stockholm. Alla är välkomna att träna boxning och ingen föranmälan krävs. Det du kan behöva på plats är ett tandskydd, vilket boxningsklubben säljer för cirka 60 kronor styck. Ingen annan svensk boxningsklubb har tagit lika många mästerskapstitlar som IF Linnéa.

Leave a Comment