Fotbollslaget AIK kommer från Sveriges huvudstad, Stockholm. Klubben grundades år 1891 men fotbollslaget blev till 5 år senare, 1896. När AIK bildades av familjen Behrens i Stockholms blev det den första innerstadsklubben i staden. Tanken var att klubben skulle utöva alla olika sporter och valet av namn föll därför på Allmänna Idrottsklubben som helt enkelt gick att förkorta till AIK. De första sporterna var gymnastik och friidrott men Sigge Stenberg såg till att även fotbollen fick en plats i klubben, en plats som står stadigt i dagens AIK. Fotbollslaget AIK spelade sina första matcher i hjärtat av Stockholm, på Östermalm på Ladugårdgärdet. På denna tid bestod målet av två nedgrävda stolpar med ett snöre som ribba.

Från den allra första planen, Ladugårdgärdet, har AIK spelat på många arenor fram till dagens Friends Arena. De har genom åren spelat på Råsunda IP, Stockholm stadion och Råsundastadion för att nämna några. Råsundastadion byggdes där gamla Råsunda IP en gång låg och när bygget startade bidrog AIK med 100 000 kronor. På denna arena spelade laget fram till 2013 då Sveriges nya nationalarena, Friends Arena, invigde. Friends Arena är idag AIK:s hemmaarena och den har en kapacitet att ta emot 50 000 åskådare. Träningsmatcher spelas vanligen på Skytteholms IP, där finns en kapacitet på cirka 4 500 personer i publiken. Sedan 1999 drivs fotbollsavdelningen inom klubben AIK som ett aktiebolag, AIK Fotboll AB. Detta aktiebolag börsnoterades på Nordic Growth Market under senare delen av 2006.

Prestationer

AIK är en av Sveriges mest kända fotbollsklubbar, alla känner vi igen de iögonfallande gula och svarta färgerna. Supportrarna är trogna AIK:are och de är kända för att skapa ett otroligt tryck på läktarplats. Läktarplatsen där trycket kommer ifrån heter “norra stå” och kallas för den svarta väggen, det är en välkänd plats för alla supportrar i Sverige. Den största supporterföreningen till AIK kallas för Black Army och de är kända för att genomföra mäktiga tifon och ramsor. Det finns otaliga antal fans i hela Sverige för laget men de flesta hittar vi såklart i Stockholm. Det finns många offentliga personer som är AIK-fans och bland dem hittar vi bland annat Robert Wells och UEFA:s förra president Lennart Johansson.

AIK är Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubb baserat på resultat. Laget har vunnit Allsvenskan 12 gånger och den svenska cupen 8 gånger. Det är inte många övriga lag i Sverige som har lyckats med bedriften att ta sig till Champions League, men AIK har lyckats med det en gång och det var säsongen 1999. De fick då tuffast möjliga gruppen med Barcelona, Arsenal och Fiorentina, och lyckades endast spela in 1 poäng. Den allsvenska publikligan har AIK kammat hem hissnande 39 gånger och det finns inget annat lag i Sverige som kan matcha det. Under säsongen 2006 visade AIK att de verkligen har trogna fans genom att ha ett snitt i publiken 21 434 på sina hemmamatcher, detta snitt är otroligt högt för ett svenskt klubblag i fotboll.

Spelare

Daniel Tjernström var aktiv i klubben mellan 1999 – 2013 och är den spelare som har spelat flest matcher för klubben, hela 439 stycken. Den bästa målskytten som har huserat i AIK heter Per Kaufeldt och han gjorde under sin karriär 122 mål. Dessa 122 mål gjordes under 172 matcher mellan åren 1920 – 1934. En annan spelare som gjorde avtryck på senare år i klubben var Ivan Turina. Turina var en målvakt som ursprungligen kom från Kroatien, han kom till klubben år 2010. Tre år senare dog han oförklarligt hemma i sin säng och hela Sverige visade sin medkännande Supporterföreningen Black Army ordnade stora tifon för att hylla hans minne och ingen fotbollsintresserad i Sverige blev lämnad oberörd.

Den första officiella tränaren skaffade AIK under 1930-talet och han hette Ferdinand Humenberger. Humenberger som kommer från Österrike var tränare i ett år och lyckades på den korta tiden lyfta laget från nedre halvan av tabellen hela vägen upp till ett SM-guld. Per Kaufeld är utöver klubbens största målgörare även den tränare som tränat laget under flest säsonger, Kaufeld har tränat laget i 11 säsonger delat i två omgångar. Idag tränas laget av Rikard Norling som även han är inne på sin andra omgång som huvudtränare. Norling har totalt 6 säsonger i ryggen som huvudtränare för laget. AIK har utöver sitt kända herrlag även utvecklade verksamheter för ungdomar och damer. Damlaget spelar sina hemmamatcher på sin hemmaarena Skytteholms IP.

Leave a Comment