I Sverige är sporten ishockey mycket stor och matcherna i SHL spelas inför storpublik varje år men vilka klubbar i landet har en anrik historia? Är det kanske Frölunda från Göteborg som besöks av storpublik varje år eller är det anrika Brynäs från Gävle som är ett av de klassiska lagen i serien. Klubben Frölunda HC grundades i Göteborg 1944, och som sedan dess har vunnit 4 SM-guld, är en av de kändaste lagen i serien. Säsongen 89/90 äntrade Frölunda med en uppflyttning till hockeyns fin rum igen. Ett par skakiga år blev det innan man fick stabilitet med tränaren Lasse Falk som ledde laget mot en final år 95/96 och trots en förlust var Frölunda tillbaka i toppen igen.

Brynäs kan nog räknas som ett av de mest klassiska lagen i serien och detta lag är från Gävle. 1912 grundades laget och var det första laget utanför Stockholm som deltog i den högsta serien. Idag 117 år efter grundandet har Brynäs 13 SM-guld. Det senaste togs säsongen 2011/2012. Brynäs är det hockeylag som tillsammans med Färjestad spelat flest säsonger i den högsta divisionen för ishockey. Brynäs har spelat i den högsta divisionen sedan 1961 och trots motgångar vissa säsonger har de ändå klarat kontraktet i den högsta ligan. Brynäs är även en unik klubb då de är den första ishockeyklubben i världen att samarbeta med UNICEF. Ingen dålig bedrift av en hockeyklubb från Sverige.

Kända spelare

I Frölunda finns många olika profiler dels spelare som spelat där och spelare som fortfarande spelar. De spelarna som i nutid är en av de mest kända är tvillingar Joel och Henrik Lundqvist. De båda bröderna var med och tog SM-guld 02/03 respektive 04/05. Efter säsongen 04/05 stannade Joel kvar ytterligare en säsong medan Henrik åkte över till NHL och påbörjade en karriär i New York Rangers. Båda bröderna var i NHL samtidigt, med Joel i Dallas och Henrik i New York. Säsongen 09/10 återvände Joel till Frölunda och blev deras kapten. Joel, som är en mycket hårt arbetande center, är en mycket uppskattad spelare och en publikfavorit. Han specialitet är offensiva och defensiva tekningar och är som en arbetshäst på isen.

I Brynäs har många spelare spelat innan de har påbörjat en NHL-karriär, de mest kända idag är Niklas Bäckström och Börje Salming. Dessa två spelare kommer från helt olika tidsperioder i hockeyvärlden men trots detta kan man inget annat än säga att det är två stora Brynäsprofiler som gjort avtryck på en hel hockeyvärld. Börje Salming, som var back, spelade i Brynäs 1970–1973 innan han gick över till Toronto. Idag är han känd som en av de främsta spelarna genom tiderna. Niklas Bäckström från Brynäs draftades av Washington Capitals 2006, och äntrade NHL hösten 2007 och har sedan dess blivit en favorit av fansen precis som i Brynäs. Han är en mycket skicklig och orädd spelare som tar för sig vilket uppskattas av fansen.

Tröjorna

Varje lags matchställ ska vara unikt och det är båda dessa lagens tröjor. Brynäs är ett av de mest klassiska lagen i SHL och även deras matchställ. Brynäs spelar i helsvarta dräkter med orange ränder på axlarna på hemmaplan och vita med gula ränder på bortaplan. Det som gör Brynäs matchställ unika är att det finns ingen reklam på dem längre utan detta togs bort. Det beror på att kommunen blev huvudsponsorn för klubben de 5 kommande säsonger. De fick klubben att spela med reklamfria tröjor från och med säsongen 14/15. Brynäs är hitintills den enda klubb i SHL som har reklamfria tröjor. Samtidigt som kommunen blev huvudsponsor för hockeylaget Brynäs köpte de namnrättigheterna till arenan.

De första åren hade Frölunda det gamla klubbmärket med “VF” i mitten, vilket senare byttes ut mot en indian. Varför kan man undra. Laget fick smeknamnet indians säsongen 95/96. Många ansåg att Frölunda var ett rena rama “vilda västern”-gäng på hockeyplan. Klubben själva ville inte ha en koppling till västern men visste inte riktigt vad de ville ha som en symbol. Efter flertal diskussionen bestämdes det att märket fram skulle vara en indian och därav fick de namnet Frölunda Indians. Idag spelar de fortfarande med sina indianer på framsidan och tröjorna består av röda, vita och gröna ränder. De har olika år varierat om hemmadräkten ska vara röd eller grön men för tillfället spelar de med röda hemmadräkter.

Leave a Comment