Sverige har en lång historia när det gäller fotboll och intresset för denna sport är mycket stort bland allmänheten. Trots att vi i mångt och mycket är en “vinternation” som internationellt sett lyckas allra bäst i sporter som ishockey, slalom och liknande finns ända framgångarna inom fotboll där – något som gång på gång har bevisats genom historien. Ta IFK Göteborg som exempel; “änglarna”, “blå-vitt” och liknande av fansen skapade kärleksfulla namn pryder det älskade Göteborgslaget som har nått stora framgångar inom fotbollen. Idrottsföreningen Kamraterna bildades redan år 1904 och är ett av de lag som näst intill stadigt jagar förstaplatsen i Allsvenskan år efter år. Faktum är att de blivit svenska mästare hela 18 gånger; en bedrift om någon.

IFK Göteborg är kända för att locka till sig spelare med förnamnet Glenn, vilket sägs vara ett skotskt arv från den tid då Göteborg hade gästarbetare från Skottland som installerade vävstolar på fabrikerna. De mest kända med namnet Glenn som spelat i IFK Göteborg är Glenn Strömberg (känd numera som kommentator i en rad olika fotbollssammanhang på TV) samt Glenn Hysén. Båda är tunga namn i svensk fotboll; här finns stor samlad erfarenhet inte bara från svenska matcher utan också internationella. Andra med namnet Glenn som är värda att nämna har efternamnen Schiller och Holm. Känd är också målvakten Thomas Ravelli, som hade sin storhetsperiod under 90-talet. Många av dagens Tv-profiler har spelat i detta lag!

AIK Fotboll

Tycker man att IFK Göteborg är en gammal klubb så känner man antagligen inte till hur länge Stockholmslaget AIK funnits – närmare bestämt ända sedan år 1891. Detta är med andra ord en klubb med långa anor och faktum är att AIK har spelat i Allsvenskan inte mindre än 90 gånger – snacka om meriter. Titeln som svenska mästare har klubben fått 12 gånger under åren och första guldet i serien kom 1932. AIK är den Stockholmsklubb som lyckats bäst; inget annat lag från denna del av Sverige har exempelvis lyckats ta sig till gruppspelet i Champions League! En tredjeplats i den allsvenska så kallade Maratontabellen är verkligen inte heller fy skam. En klubb är dock förstås ingenting utan sina spelare.

Eftersom klubben AIK har funnits så pass länge är det förstås inte så konstigt att det tittat fram en och annan kändis genom åren. Ta målvakten Gustav “Gurra” Sjöberg, till exempel. Denna lirare har varit med i klubben i näst intill 20 år och spelat 321 allsvenska matcher med AIK – slå detta den som kan! Självklart måste också spelaren Sven ”Dala” Dahlkvist nämnas i samma andetag; denna dalmas från Gagnef som var verksam i klubben under 70- och 80-talen deltog i 256 matcher. Daniel Tjernström, född i Karlskoga, spelade i Degerfors IF och Örebro SK innan han 1999 landade i AIK. Han har 14 säsonger bakom sig, vilket resulterade i över 300 spelade matcher – samt ett guld i SM.

Örebro SK

Detta gäng närkingar kommer också från en gammal klubb. Örebro SK Fotboll bildades år 1908 men blev inte ett riktigt etablerat allsvenskt lag förrän under 1990-talet. ÖSK är därmed ett ganska ungt lag att spela i den “stora serien”, men har ändå lyckats åstadkomma skapliga framgångar under den tid som de befunnit sig där. Laget försvann under några år ned till Superettan, för att sedan ta sig upp till Allsvenskan igen år 2007. Det bästa som laget har åstadkommit i den allsvenska serien är ett det man kallar “lilla silvret”, det vill säga en tredjeplats, år 2010. Trots att de riktiga framgångarna inte riktigt kommit ännu, har laget duktigt klättrat uppåt och erbjuder topparna i listan ett gott motstånd.

ÖSK har som redan nämnts inte lika lång historia av spel på svensk “höjdarnivå” om man jämför med lag som IFK Göteborg och AIK. Därmed har man heller inte haft lika många toppspelare som dessa andra lag, trots att klubben kontinuerligt lyckas uppgradera truppen med alltfler i fotbollsvärlden kända ansikten. Här kan dock nämnas Thomas Nordahl, skytten som var verksam mellan mitten av 60-talet och en bra bit in på 70-talet. Han lyckades på 252 matcher göra 106 mål, vilket är en bragd i sig. En annan av de “klassiska” spelarna är Gösta Lindh, som var verksam mellan 1942 och 1955; en av ÖSK:s främsta internationella spelare som dessutom spelat 251 matcher i klubben och ståtade med 103 gjorda mål.

Leave a Comment