Frölunda HC är en ishockeyklubb som har sin hemvist i Göteborg. Det är ett av Sveriges största och mest välkända hockeylag. Tidigare har klubben gått under benämningen Västra Frölunda HC, men detta ändrades i samband med lagets 60-årsjubileum. Laget är även känt under namnet Frölunda Indians – ett smeknamn som antogs inför säsongen 95/96 och syftar på klubbens tidigare smeknamn som var Vilda västern. I och med att man bytte namn så blev lagets officiella symbol också en indian. Västra Frölunda IF grundades 1930 och efter några år, närmare bestämt 1944 så började man även spela hockey i föreningen. Så småningom kom hockeyverksamheten att bli en separat förening och förvandlades därmed till det Frölunda HC som vi känner idag.

Frölunda är ett av Sveriges allra mest framgångsrika ishockeylag. Klubben har inte bara vunnit Elitserien och SM-guld, utan även rönt stora framgångar utanför Sverige. 2017 utsågs Frölunda till exempel till Europas bästa hockeylag. I samband med detta fick även tränaren Roger Rönnberg motta en utmärkelse som årets tränare. Föreningens motto lyder: “Vi ger oss aldrig!”. Detta är något som bevisats gång på gång och som självklart bidragit till att det gått så bra för laget och klubben. Spelarna är såklart viktiga inom ishockeyn, precis som tränarna är. Frölunda har haft förmånen att kunna anlita riktigt bra tränare. Några stora namn som har haft huvudansvaret för träningen inkluderar Roger Melin, Per Bäckman, Roger Rönnberg och Janne Karlsson.

Scandinavium – Frölundas hemmaarena

Frölunda hade först sin hemvist på Ullevis konstfrusna ishockeybana och träningsrink i några år innan Frölundaborgs isstadion 1967 öppnades. Idag har laget sin hemmaplan i den kända arenan Scandinaviums som färdigställdes 1971 för att sedan byggas ut ytterligare under det tidiga 90-talet. Under sportarrangemang kan arenan ta in ca 12 000 personer, vid konserter 14 000. Båda dessa siffror överträffades dock vid en ishockeymatch där det fanns hela 14 044 personer i publiken. Frölunda Indians officiella supporterklubb heter Goa Gubbar. Supporterklubben har ett motto som säger: “Aldrig hata, bara älska”. Föreningen bildades 1995 och sedan dess stödjer de sitt älskade Frölunda genom vått och torrt, från sin självklara plats – en läktare på sektion B i hemmaarenan Scandinavium.

I taket på arenan finns de tröjor som “pensionerats” upphissade i taket. Detta är en hyllning till extra framgångsrika spelare i klubben och det är stränga regler som gäller för att få sin tröja hissad. Bland annat måste spelaren ha varit aktiv i klubben i minst tio säsonger, spelaren ska ha vunnit SM-guld med Frölundas A-lag och måste dessutom ha vunnit minst ett internationellt mästerskap – det vill säga VM eller OS. Spelaren skall dessutom ha betytt mycket för föreningen, satt föreningens bästa i första rummet, föregått med gott exempel och varit en god förebild. Idag finns det 7 hissade Frölunda-tröjor på Scandinavium. De tillhör: Jörgen Pettersson, Patrick Carnbäck, Lars-Eric Lundvall, Stefan Larsson, Ronnie Sundin, Ronald Pettersson och Niklas Andersson.

Stjärnor som spelat i Frölunda

Frölunda HC har haft sin beskärda del av stjärnspelare som gjort succé både i det egna laget och internationellt. Totalt har ca ett 70-tal spelare som fostrats i Frölunda draftats till den största av alla hockeyligor, nämligen NHL. Framgångarna tillskrivs Frölunda HC Academy, klubbens utvecklingsavdelning. En avdelning som uppenbarligen fungerar väl och ger utdelning. 2014 draftades hela åtta spelare från Frölunda till NHL. Året innan var det fyra spelare från klubben som skrev kontrakt med några av ligans största lag, bland andra Chicago Blackhawks och Toronto Maple Leafs. Detta måste sägas vara ett mycket gott bevis på att klubbens program fungerar och att satsningen med all säkerhet kommer att leda till att fler svenska hockeystjärnor ser dagens ljus.

De stora stjärnor som spelat för klubben är som sagt många. I urval kan bland annat nämnas Daniel Alfredsson, Niklas Andersson, bröderna Joel och Henrik Lundqvist, hjältemålvakten från OS -94 Tommy Salo, Kristian Huselius och Ulf Sterner – som faktiskt var den första svensken som spelade i NHL. Och detta är bara ett axplock av alla talanger som kan kopplas till Frölunda. I entrén till hemmaarenan Scandinavium har klubben valt att hylla sina främsta spelare genom att ge dem varsin pelare. Syftet med denna utnämning är att ge extra uppmärksamhet till spelare som har en stark koppling till Frölundas klubb. Hittills är det endast fyra spelare som “pelats” som det kallas, det är: Henrik Lundqvist, Daniel Alfredsson, Niklas Andersson och Tomi Kallio.

Leave a Comment