Luleå Hockeyförening, även kallat LHF, grundades den 2 maj 1977. När de först grundades hette de till en början GroKo och det namnet behöll laget i 2 år, fram till 1979. Luleå har spelat i SHL, Svenska Hockeyligan, sedan säsongen 1984/1985. I och med det är Luleå det tredje laget som har hållit sig kvar i SHL längst, utan att åka ur. De blev svenska mästare 1996. Luleå Hockey blev europeiska mästare i European Trophy 2012 och i Champions Hockey League säsongen 2014/2015. Luleå Hockey damer grundades 2015 och säsongen 2017/2018 blev Luleå Hockey damer svenska mästare. Luleå Hockeyförening är det nordligaste laget som är med i SHL och deras lagfärger är rött, svart och gult.

Inför denna säsong, 2018/2019, bytte Luleå tillbaka till sin gamla logga med en spelare som håller en klubba ovanför huvudet. Innan dess var deras logga en brunbjörn som vrålar med öppet gap. Luleås supporterklubb bildades 1994 och kallades då för Red Tags, nu heter de Luleå Fans. Deras plats i arenan är på den så kallade H-läktaren som är ståplatser och där infinner sig klacken under varje hemmamatch. Luleås hemmaarena heter Coop Norrbotten Arena och arenan rymmer hela 6 300 personer. Thomas Berglund är huvudtränare och han assisteras av Henrik Stridh och Roger Kyrö. Thomas Berglund har själv spelat i Luleå och var med när de tog sitt SM-guld. Självklart är Thomas mål att ta laget dit han själv en gång var med laget – svenska mästare.

Historia och nutid

Luleå Hockey bildades som nämndes 1977, då under namnet GroKo Hockey. GroKo Hockey bildades då IFK Luleå och Luleå SK bröt sig ur sina moderföreningar och skapade ett gemensamt lag. Namnet kom från lagets huvudsponsor. Ett par år efter bildandet bytte klubben namn till Luleå Hockeyförening. Luleå blev svenska mästare 1996 i ett dramatiskt slutspel mot västra Frölunda. De har även tagit sig hela vägen till final fyra gånger, men där gick det tyvärr inte hela vägen hem. Åren de tog sig till final var 1993, 1996, 1997 och nu senast 2013. Som tidigare nämnts var Luleås tränare Thomas själv med när Luleå tog sitt SM-guld, och han gör allt för att laget ska komma dit än en gång.

Fram tills 1984 var Luleå ett topplag i division 1 och när de sedan tog sig upp till SHL, dåvarande Elitserien, så har de stannat kvar. Efter sitt SM-guld har Luleå gjort många tappra försök till att återuppleva sitt guldår. Bland annat så anlitade de Jonas Rönnqvist under säsongen 2010/2011 som sin nya huvudtränare. Vid landslagsuppehållet ledde Luleå serien och de hade vunnit alla sina hemmamatcher, och rivalerna Skellefteå låg tvåa. Serien slutade dock inte som Luleå hade hoppats på utan de slutade på en fjärdeplats och slog ut Djurgårdens IF. Året efter, 2011/2012, vann de dock grundserien men det blev tyvärr inget guld. Dock blev det ett guld i European Trophy så laget fick ändå sin framgång.

Luleå spelartrupp

Luleå har en hel del stora namn i sin spelartrupp. De flesta spelarna är från Sverige men de har även en spelare från Finland, Joonas Jalvanti, och två spelare från USA, Austin Farley och Jack Connolly. De flesta spelarna är ganska så nyförvärvade som ett försök att ta det där efterlängtade guldet igen. Luleås yngsta spelare är född 2001 och det är målvakten William Josbrant. De har även en till spelare som är född på 2000-talet och det är nummer 27, Nils Lundkvist. Deras äldsta spelare, nummer 50, är Daniel Sondell som är född 1984. Med det sagt är Luleå ett relativt ungt lag som satsar på yngre spelare som kan svarva ihop laget på väg mot guldet.

Luleås lagkapten är nummer 29, Niklas Olausson. Han assisteras av Johan Harju, Erik Gustafsson och Karl Fabricius. Niklas Olausson har tagit två SM-silver, ett 2013 med sitt nuvarande lag Luleå och ett 2007 med Linköping HC. Assisterande kapten Erik Gustafsson kan stoltsera med att han var med när Sverige tog VM-guld 2013. Nu hoppas han att kunna ta guld igen, fast ett SM-guld med sitt Luleå. Johan Harju har även han varit med och tagit medalj för Sverige, dock inte guld men två stycken brons har han kammat hem. Det var år 2009 och 2010. Karl Fabriciu är den enda assisterande kaptenen som ännu inte har tagit någon medalj för Sverige, men vem vet, det kanske kommer!

Leave a Comment