IFK Norrköping
IFK Norrköping som även går under namnen Kamraterna Norrköping, Snoka och Peking är en idrottsförening som bildades den 29 maj år 1897. Föreningen startades som en fotbollsklubb av en grupp pojkar vid Läroverket. Idag är den en av Sveriges mest framgångsrika klubbar inom fotbollen med 13 Allsvenskan-segrar på herrsidan. Klubbens storhetstid var under 1940-talet då legender som Nils Liedholm, Gunnar Nordahl och Georg Ericson spelade i herrfotbollslaget. Under 40-talet vann klubben Allsvenskan för herrar fem gånger på sex år och staden kallades under perioden för Guldköping. Förutom fotboll har IFK Norrköping även stått värd för andra idrotter som friidrott och hockey, men nu för tiden har dessa sporter egna klubbar. Deras arena är Östgötaporten i Norrköping som tar in 17 234 personer.
Att de kallar sig Kamraterna har sitt ursprung i en tidning med samma namn. I tidningen som lästes av Gunnar Nisbeth och John Uggla, uppmanades läsarna att bekanta sig med idrotten som beskrevs som en fri rörelse. Pojkarna skrev in ett brev till tidningen som hjälpte till att skapa Kamraternas 17 krets. Det hade även tidigare funnits ett fotbollslag i staden men då under gymnastikföreningens regi. IFK spelade sin första match år 1902 mot Läroverket. IFK förlorade premiären med 1-2. På 1910-talet bildades Svenska Serien som var föregångaren till Allsvenskan. IFK Norrköping deltog tillsammans med sammanlagt åtta lag och slutade på en fin fjärdeplats. De fortsatte i Svenska Serien de nästkommande åren men slutade ofta i botten.
Guldåldern och Guldköping
När Allsvenskan drog igång på 1920-talet hade IFK Norrköping redan skaffat sig två tränare. Först att träna laget var Harry Butterworth som tidigare tävlade i fäktning under OS i Stockholm år 1912. Han stannade dock endast under år 1921 för att sedan efterträdas av Imre Schlosser. Imre hade bakgrund i det ungerska landslaget och även han hade medverkat i OS år 2012, men i just fotboll. Allsvenskans första säsong under 1924 – 1925 innebar en åttonde plats av tolv lag för IFK Norrköping. Deras största rival var utan tvekan IK Sleipner som också kom från Norrköping. Sleipner slutade före IFK i tabellen varje säsong under 1930- och 40-talen utom en. 1940-talet kom och för IFK Norrköping skulle det innebära betydligt fler vinster.
År 1941 slutade Sleipner sista i Allsvenskan medan IFK Norrköping kom på en sjunde plats. Alltså vann de den rivaliserande striden över Sleipner. Inför nästkommande säsong tillsattes den nya tränaren Lajos Czeizler. Laget fortsatte att systematiskt resa runt i Sverige för att hitta nya spelare. Tack vare Czeizlers ledning kunde laget år 1943 bli svenska mästare före Elfsborg. År 1944 värvades en av Sveriges mest kända spelare genom tiderna till klubben, Gunnar Nordahl. Han gjorde 27 mål under sin första säsong i IFK. De vann även Allsvenskan det året före Elfsborg. Från 1944 fram till 1948 vann de fyra gånger i rad och staden kom att kallas för Guldköping. Förutom Gunnar Nordahl fanns andra välkända spelare som Georg “Åby” Ericson och Nils Liedholm med i laget.
Emblem, matchställ och stadion
Vid start hade klubben inget officiellt emblem men de använde den fyrauddiga blå kamratstjärnan samt den vitblå flaggan på exempelvis matchtröjan. De vita och blå färgerna skulle betyda oskuld och trohet. Den fyrauddiga stjärnan står för ihärdighet, färdighet, kraft och kamratskap. År 1940 skapades en klubbsköld. Det var en version av stjärnan med datumet för klubbens grundande. Inför klubbens 75-årsjubileum år 1972 uppdaterades logotypen. IFK står skrivet på en vit banderoll med blå text. Dräkterna är även de blåvita iallafall vid hemmamatcherna. Tröjorna är vita och shortsen är blå. De har inte emblemet på stället utan de använder sig av den blå kamratstjärnan. Även lagets huvudsponsor Holmen har sin logotyp på tröjorna. Från och med säsongen år 2014 har sponsorn för tröjorna varit Nike.
Östgötaplatsen är arenan för hemmamatcherna. Tidigare har arenan även kallats för Nya Parken och Idrottsparken. Arenan invigdes första gången år 1904 och de nästkommande åren byggdes curlingbana, tennisbana och hoppbacke i anslutning till planen. Inför fotbolls-EM år 1992 togs löparbanorna som gick runt planen bort och publiken kom på så sätt närmare fotbollsplanen. Curlinghallen revs mellan åren 2005 till 2006. Dagens nya arena stod klar år 2009 och IFK Norrköping är ensam ägare efter att ha köpt ut kommunen. Arenan tar in över 17 000 personer men publiksnittet ligger på omkring 10 000 vid varje match. IFK har en trogen fanskara som inte överger sitt lag trots att de varit nere i Superettan några gånger under 2010-talet.